Posted in Osvrti

“Kako preživjeti smak svijeta” Jagoda Iličić

Nikada ranije nisam pročitala ovakav roman. To je zasigurno. Jagodu Iličić poznajem kao uspješnog dječijeg pisca i veoma kreativnu osobu koja je u stanju da od bilo čega napravi interesantan projekat i zabavu, ali stranice koje sam upravo pročitala su otkriće za mene. Pisane na veoma neobičan i, pretpostavljam, za pisca zahtjevan način, stranice romana „Kako preživjeti smak svijeta“ donose pravu poeziju u prozi, nesvakidašnje priče neobičnih likova, a u suštini životna maštanja, planove, ostvarivanja, razočarenja, ponovna rađanja i smiraj za kojim svi, u vrtlogu života, na kraju težimo.

Ako ćete ga pročitati zato što ste pročitali moju preporuku, onda se za roman „Kako preživjeti smak svijeta“ nećete odlučiti zbog fabule. I to ne zato što je nema, ima je itekako, već zato što vam je ja ne mogu ispričati. A sjajna je. Isprepletena običnim ljudima u neobičnim okolnostima i običnim okolnostima sa neobičnim ljudima, mjestima, vremenima… Mnogo priča sastavljenih u jednoj događaju se, čini se, od početka nastanka svijeta, pa sve do u daleku budućnost.Radnja ne prati likove nego oni radnju. Obreli su se nekako u svojim životima, za njih su još zakačeni njihovi snovi, a ono što vide ispred možda se ne uklapa ni u jedno ni u drugo. Tražeći izlaz iz svega toga, često upadaju u zamke koje sami sebi postavljaju ili koje nisu znali zaobići. Žive izmišljajući nove modele života koji postaju sve domišljatiji, ali često dalji od ljudi i od njih samih. Bore se za sebe i svoj opstanak ondje gdje jesu ili odlaze dalje tragajući za sobom ne gubeći jedno iz vida – da se na kraju sve može i mora složiti kako treba, a da je ljubav ono što pokreće sve, bez obzira dešavalo se nešto u doba naših dalekih predaka, gdje je suština bila preživjeti, u savremenom dobu, gdje se borimo za opstanak emocija ili dalekoj budućnosti, gdje tehnološki napredak mjesto emocija ustupa strogo kontrolisanoj upotrebi istih.

Neke od priča nastale su na temelju drevnih legendi, neke od onoga što su u naslijeđe ostavili najbliži preci, neke su sasvim u današnjem vremenu, a neke daleko u budućnosti. Jagoda Iličić daje mašti na volju, pa u priču upliće sva živa bića – ljude, životinje, drveće, cvijeće, ali i ona koja su na prelazu da postanu kiborzi.  Pisanje joj je dopadljivo i vuče za još čitanja, a opet tako zamršeno da stalno tragate za pravim značenjem. A ono nije jednosmjerno. Prepliću se tu naučene stvari sa stečenim, bajka sa realnošću, istinska bit života sa njegovim konstantnim tokom. Ne mogu vam prepričavati sve zgode i nezgode kroz koje prolaze likovi koje je Jagoda Iličić opisala, ali moram reći da je to uradila na jedan vješt način.

Tegobnost i tugu lako je mijenjala razdraganošću i veseljem, ozbiljne teme začinjavala humorom, a mjesta opisivala na način da nije bilo teško preseliti se tamo dok sam čitala. Dopada mi se odvažnost sa kojom je napisala roman koji ne preza od ogoljavanja u svakom smislu – bilo da piše o savremenom životu, ljubavi, patnji ili seksualnom činu, a opet ostavlja dovoljno na mašti čitatelju da u svemu tome pronađe svoje značenje i tok. Ovo definitivno nije knjiga koja pripada samo piscu i samo jednoj vrsti čitatelja. Nju će, sigurna sam, svako doživjeti na način svojih trenutnih osjećanja, a drugi put mu možda otkriju nove momente. A možda jednostavno nećete tragati za značenjem, već uživati u umijeću baratanja riječima, mašti i putovanju.  Oduševljena sam spektrom boja kojom su obojene njene priče. A naročito mi se dopada stil kojim piše. Svilenkasto, poetično, realno u svakoj svojoj nadrealnoj komponenti.

Advertisements

One thought on ““Kako preživjeti smak svijeta” Jagoda Iličić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s